Alles wat je moet weten voordat je voor shutters kiest

Alles wat je moet weten voordat je voor shutters kiest

Door Redactie / 08-02-2024

Shutters zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn stijlvol, praktisch en bovenal de perfecte toevoeging voor vrijwel ieder interieur. Geen wonder dat shutters steeds vaker gekozen worden als raambekleding. Het grote voordeel van shutters is dat ze ook nog eens op heel veel verschillende plekken in huis gebruikt kunnen worden. Van de woonkamer tot de badkamer, werkelijk alles is mogelijk. 

Overweeg jij ook de aanschaf van shutters, louvre luiken of persiennes? Dan ben je vast benieuwd waar je rekening mee moet houden en wat je precies kunt verwachten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je jouw beslissing maakt. 

Shutters in de badkamer? 

Het kan best lastig zijn om de juiste raambekleding voor de badkamer te vinden. Niet alle materialen zijn even geschikt voor een vochtige ruimte. Misschien vraag je je ook af of shutters in de badkamer mogelijk zijn. Gelukkig is dit in de meeste gevallen wel mogelijk. Het hangt wel enorm af van welk soort materiaal er gebruik wordt gemaakt. Als je kiest voor shutters van kunststof, dan kunnen deze uitstekend in een vochtige kamer worden geplaatst. Laat je dus goed informeren over het materiaalgebruik, zodat je zeker weet dat de raambekleding aan alle wensen voldoet en ondanks het hoge vochtgehalte gewoon mooi blijft. 

Let op de scharnieren 

Als je shutters koopt, is het ook goed om op het aantal scharnieren te letten. Let hierbij vooral op waar de scharnieren geplaatst zijn. Dit bepaalt immers hoe de raambekleding geopend kan worden. Shutters werken met scharnieren zodat ze als een soort luik geopend kunnen worden. Daarom worden ze ook wel louvre luiken genoemd. Dit draagt bij aan de charme van dit type raambekleding en zorgt tevens voor meer functionaliteit. Brede shutters die voor grotere raampartijen worden gebruikt, hebben meestal meerdere scharnieren. Ze kunnen echter ook op andere plekken worden geplaatst. Bedenk daarom van tevoren goed waar je de scharnieren wilt hebben en hoe de shutters het beste geopend kunnen worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Weet je niet precies wat voor jou de beste optie is? Vraag dan om advies aan de leverancier. 

Laat de shutters inmeten door professionals 

Meten is weten. Daarom is het belangrijk dat de raampartijen op de juiste manieren worden opgemeten. Dan weet je immers zeker dat de shutters hier helemaal goed in passen. Helaas worden er in de praktijk nog regelmatig fouten gemaakt. Om te voorkomen dat de shutters straks niet volledig passen, is het belangrijk om de shutters door professionals in te laten meten. Dan weet je niet alleen zeker dat de shutters goed passen, maar ook dat je garantie hebt wanneer er toch fouten worden gemaakt. 

Verschillende soorten lamellen 

Typerend voor shutters is dat ze verkrijgbaar zijn met verschillende soorten lamellen. Er zijn bijvoorbeeld shutters met vaste lamellen. Deze kunnen niet van stand veranderd worden. Er zijn ook shutters die juist draaibare lamellen hebben. Dit is handig wanneer je zelf invloed wil behouden op de hoeveelheid privacy en lichtval.